עסקאות מתנה

שתף מאמר
author-photo
עורך דין מוטיגולן img-dot
04/11/22

מאמר בנושא עסקאות מתנה

כולנו מכירים את עסקת המכר הסטנדרטית המורכבת מצד אחד ממוכר, בעליו של נכס, ומהצד השני, ישנו רוכש, שרוצה ומעוניין לרכוש את הנכס שבבעלות המוכר. הרוכש משלם תמורה למוכר, ובסופו של תהליך הנכס עובר בעלות לידיו של המוכר.

אך מה קורה במצב בו, המוכר מעוניין להעניק במתנה/ ללא תמורה את הנכס שלו לצד שני? איך החוק מתייחס למצב דברים כזה? ולאיזה דברים חשוב לשים לב, כאשר מעניקים מתנה מסוג זה? ומהם הנקודות החשובות, שמקבל המתנה צריך לדעת, על כל אלה ואחרים נפרט במאמר זה.

ראשית, את ההגדרה של מתנה נמצא בסעיף 1 לחוק המתנה תשכ"ח-1968, הקובע כי

"(א) מתנה היא הקניית נכס שלא בתמורה.

(ב) דבר-המתנה יכול שיהיה מקרקעין, מטלטליו או זכויות.

(ג) מתנה יכול שתהיה בוויתורו של הנותן על זכות כלפי המקבל או במחילתו של הנותן על חיוב המקבל כלפיו."

כפי שניתן ללמוד, החוק מכיר בנכס מקרקעין כמתנה, קרי אדם שבבעלותו נכס מקרקעין יכול להעבירם לצד שני במתנה, ללא תמורה.

אך בנקודה זו חשוב לשים לב, אולם בעסקת מתנה לא מתקבלת תמורה, אך אין הדבר פוטר את הצדדים בתשלומי מיסים, כפי שיפורט בהרחבה במאמר זה.

עסקאות המתנה הנפוצות ביותר מתקיימות בין קרובים כגון: הורים וילדיהם והפוך, סבים וסבתות לנכדיהם ולניניהם, בין אחים, בין זוגות נשואים וידועים בציבור.

הסיבות לביצוע עסקאות מתנה הן מגוונות, לעיתים מדובר ברצון אותנטי לתת מתנה, לעיתים מדובר בתכנון מס לגיטימי שיכול לחסוך הרבה כספים לשני הצדדים ועוד.

בשל העובדה כי לא מתקבלת תמורה בעסקאות מסוג זה, אזי ביצוע העסקאות בפועל הינו פשוט יותר, דהיינו ההסכם בין הצדדים (אם קיים בכלל), יהיה בדרך כלל פחות מורכב, שכן אין לוח זמנים לביצוע תשלומים ומסירת הנכס, ובדרך כלל זו עסקה מהירה יותר. כמו כן, בשל העובדה כי מקבל המתנה אינו משלם תמורה אזי נחסכות הפרוצדורות המורכבות מול הבנקים או גורמים ממנים אחרים, ובנוסף גם מתייתר רישום הערת אזהרה.

אז איך מתבצעת עסקת מתנה בפועל?

הצדדים לעסקה: הצדדים מוגדרים כ"נותן מתנה" ו"מקבל מתנה", להבדיל ממוכר ורוכש.

חתימה על תצהירים: נותן המתנה חותם על תצהיר בו הוא מצהיר כי הוא מעביר ללא תמורה את הנכס למקבל המתנה, ומקבל המתנה חותם על תצהיר נפרד כי הוא מקבל מנותן המתנה את הנכס ללא תמורה, תצהירים אילו יאומתו ע"י עו"ד. יובהר כי התצהירים מהווים את הסכמות הצדדים ולכן לא תמיד נערוך הסכם בעסקאות מסוג זה.

חתימה על שטרי מכר/ העברת זכות שכירות: בהן יצוין כי העסקה בוצעה ללא תמורה (על ההבדל בין זכות בעלות/ מכר לבין חכירה ניתן למצוא במאמר נפרד) ויפורטו שמות הצדדים ופרטי הנכס.

דיווח לרשויות המס: בדבר עסקת מתנה עד 30 ימים מעת חתימת התצהירים. לאחר הדיווח התקבלו אישורי המיסים בנוגע לעסקה ואז ניתן יהיה לבצע את העברת הזכויות בשם מקבל המתנה, ובכך העסקה הושלמה. יצוין כי בעסקה מסוג זה מקבל התמורה ישלם מס רכישה, אך רק שליש מהסכום אותו אמור היה לשלם בפועל. מס שבח לא יחול על מעבירי המתנה שכן, כי בפועל אין שבח ממנו נהנה המוכר. יצוין כי ככול וקיימים נכסים נוספים לנותן המתנה אזי יש לכך השלכות אחרות מבחינת מיסוי, כפי שיפורט בהרחבה במאמר בנושא.

רישום זכויות בלשכת רישום המקרקעין: כמו כל עסקה במקרקעין, זה גם עסקה חייבת להסתיים ברישום, ולכן לאחר קבלת כל אישורי המיסים, השטרות והתצהירים, יעברו המסמכים ללשכת רישום המקרקעין, ולאחר בדיקתם ירשמו זכויות מקבל המתנה כבעלים / חוכר, וכך תסתיים העסקה.

לסיכום

עסקת מתנה הינה עסקה במקרקעין לכל דבר ועניין, ולכן למרות שהיא נחשבת לפשוטה יותר, היא אינה פטורה מדיווח לרשויות המס ומחייבת רישום בטאבו.

כמו כל עסקת מקרקעין רגילה, גם בעסקה מסוג זה חשוב להתייעץ עם עו"ד המומחה בתחום.

 

ייעוץ בוואטסאפ ייעוץ בוואטסאפ